История

Жеравна се намира в полите на Източна Стара планина.

Някога на мястото на днешното село е съществувало тракийско селище с името „Потук“ (и до днес в Жеравна има местност с името „Потъка“). За създаването на името на днешното село има две версии:
жеравна

  • Първата е, че е от птицата, която е изключително неправдоподобна, защото тук никога не кацат жерави.
  • Втората има повече смисъл – жерна, жерка, жерков – това са думи със старославянски корен, които означават воденица. В района на Жеравна е имало много воденици.

Преди освобождението селото е носело името Жеруна, но след това бавно преминава в Жеравна. Каква е основната причина, може и никога да не разберем.

Жеравна е развила животновъдство и търговия.

 

Селото получава най-голям подем за развитие през 17 век, когато през него е минавал важния път за Търновград. Стаите на къщите са с резбовани равани, апликации по вратите, прозорците и иконостасите. Ако дори това не е достатъчно за автентичността за вас, всичко е застлано с тъкани от този край и забележителните котленски килими. Днес старото училище е превърнато в картинна галерия, но са запазени доста дюкяни, чешми и стари ханове в цяла Жеравна.
жеравна

Легендите разказват, че Жеравна е била разорявана от кърджалии два пъти – през 1797 и 1800 година. Историците обаче се съмняват в толкова краткият период на нападения. Историята от този период на селото не е голяма, но ако наистина искате да разберете повече, може да посетите селото и да посетите музеите. Със сигурност, ще могат да ви разкажат много по-добра история и ще можете да видите всички тези стари къщи. Да не забравяме и красотата на запазилото се село.

Фестивали в Жеравна.

Няма как да не споменем и „Фестивал на фолклорната носия – Жеравна“. Изключително популярен в околията, а вече придобил и известност в цялата страна, фестивалът има за цел да откъсне участниците си от цивилизацията за три дни и да ги върне 150 години назад. Задължително е обличането на народна носия.

Един не толкова известен фестивал е „Събор Войводска среща – Жеравна“. Той е всяка година в чест на раждането на Васил Левски. Идеята на събора е не само да се почете Апостола, но и да се запазят националните ценности и националната памет.

Историята на Руси Чорбаджи от Жеравна.

Руси Чорбаджи е бил чорбаджия в Жеравна, а по-късно и кмет. Един от най-богатите хора в селото (вероятно и най-богатият) с 30 000 глави добитък (овце, кози, коне) и няколко дюкянчета. Търгува с Турция и Гърция. Една легенда разказва, как Индже войвода отвлякъл дъщеря му Калинка, пощадил къщата, но не и Руси. Убил бащата на възлюбената си, заради предупреждението на котленци за опасността и с това те успели да се защитят.

Друга легенда разказва, как когато кърджалиите идвали в селото да отвличат моми в едно и също време на годината, той измислил план и казал на мъжете в селото, да скрият всички моми в гората. Кърджалиите дошли и не видели нито една мома и се усъмнили. Разбрали за плана на Руси Чорбаджи и го убили в къщата му, както и двамата му синове. Къщата днес е превърната в музей, посветен на живота му като активна личност.
жеравна